2008-10-29

Aloha i Norrland av Niclas Sjögren

Det var frost på marken på morgonen. Sju grader i vattnet och cirka en gubbe i de största seten. Billabongs longboard-SM i vågsurfing bjöd på utslagsgivande swell när tävlingen genomfördes utanför Salusand (i höjd med Örnsköldsvik) lördagen 25 oktober 2008.

Lisa Miskovsky, som inte tävlade men surfade ändå på sin hemmastrand, var lite ringrostig men ändå överlycklig över de fina förhållandena.
– Det är ju helt underbart att kunna surfa så här bra vågor hemma i Norrland.

Vågorna nådde som mest cirka två meter under lördagen. Lätt sideshore och hyfsat cleant gav heat som höll mycket hög standard, enligt svenska mått mätt. När det var dags för final hade Henio Skaldin, Göran Sivertsson, Andrew Duvenhage och Jonas Lilja surfat i timmar i ganska fostrande förhållanden. På stranden hade Salusandsgänget rullat ut ett släp med badtunna innehållande ljummet vatten för att inte nån skulle frysa ihjäl mellan heaten.

Domarna för dagen var Gustaf Sjöberg, Mathias Gruvris och Robert Berling. Till sin hjälp hade dem Sara och Sarah som funktionärer. För andra året i rad agerade Erik Lau som huvuddomare. Gänget hade förärats en i sammanhanget lyxig rullande bod. Även om det var mestadels soligt så var det knappast nån sommarvärme.


– Det var bra, mycket bra förhållanden. Salusand är ju ett asskönt ställe med bra klubb, folk, camping och allt. Restaurang med mat och rättigheter och varmvatten i duscharna nära stranden är ju inte heller fel. Dessutom har väl Salusand Sveriges kanske längsta fetch, sa Henio Skaldin redan innan han visste att han vunnit sitt fjärde SM-tecken i longboard.

Trots många timmar i vattnet för de flesta under lördagen så orkade alla åtminstone börja lite festande under kvällen. Det blev en hel del prisutdelning, Norrlands Guld och en hel del ukulele. Martin Bylund, Andrew Duvenhage, Patrik Ståhl och Henio Skaldin ylade och drog i strängarna så att man för ett par ögonblick, i samklang med rusdryckernas hallucinogena effekt, kunde inbilla sig att man förflyttats lite, lite närmare Honolulu. Prognosen sa dock att swellet skulle öka under söndagen så det tvättäkta yxröjet infann sig inte riktigt. Och så vitt undertecknad kunde bedöma gick ingen hem på hörntänderna denna lördagskväll.

Söndagsmorgonen var större än lördagen och det skulle växa. Men det var ganska stökigt så flera valde att ställa in surfingen och istället dra hem till södra Sverige. Lite missbedömning kan man vara efterklok och säga. Det byggde hela förmiddagen och vid lunch cleanade det till sig och höll sig kring dubbelgubbe i de största seten hela dagen. Offshore-sprayen var nästan som film. Tävlingsledningen bestämde sig för att steka planerna på en lagtävling och såg istället till att hela dagen ägnades åt en aplång expression session. Intet öga var torrt. Det var många som inte yttrade annat än ”Det här är faan helt sjukt.” ”Sverige liksom öh…” ”Det blir inte mycket bättre än så här.” Och så vidare.

På söndagseftermiddagen kunde i alla fall bland andra brorsorna Perka och Martin Bylund samt de ditresta arrangörerna från SSA belåtet låta sig berömmas för en superduperhelg. Det var inte svårt att konstatera att det är exakt precis på pricken så här bra en surftävling kan vara. Världsklass på arret. Absolut Sverigeklass på surfingen. Nästan över Sverigeklass på vågorna. Kort sagt: ren propaganda för Salusands aloha spirit samt lite, lite guldstjärna i kanten för SSA.

Bilder från Billabong Longboard SM 2008

SSA presenterar lite bilder från Billabong Longboard SM 2008 i Salusand tagna av Niclas Sjögren. Vi i styrelsen tackar alla för en fantastisk tävling och helg.


En dag på stranden.


Några som körde ända ifrån västkusten för tävlingen.


Glad vinnare på prisutdelningen.

2008-10-28

Henio svensk mästare igen!


Norrländska vågor levererade utmärkta förhållanden för SM i longboard, 25-26 oktober!


Äntligen resultat och kort rapport från salusandsurffesten som tycks ha blivit kalas!

Bra stämning, bra arrangemang för tävlande såväl som domare och funktionärer - och framförallt bra vågor och surf!

13 tävlande deltog vilket möjliggjorde full repercharge - totalt 14 heat.
För dem som gick hela vägen via repercharge blev det en mycket intensiv dag.
Nivån överraskade och var definitivt bättre än förra året.


Resultat - Longboard SM 2008
1 - Henio Skaldin - SSA
2 - Göran Siwertsson - SSA
3 - Andrew Duvenhage - Salusand Soulsurfers
4 - Jonas Lilja - SVS
5 - Jens Lagström - SVS
6 - Johan Cargelius - SSA
7 - Albin Nilsson - Salusand Soulsurfers
7 - Per-Erik Bylund - Salusand Soulsurfers
9 - Stefan Estassy - SSA
9 - Patrick Ståhl - SSA
11 - Gustav Bylund - Salusand Soulsurfers
11 - Joakim Norgren - Salusand Soulsurfers
11 - Martin Bylund - Salusand Soulsurfers



2008-10-27

Salusand expression session - bilder på gång!


Sunny Sunday i Salusand...



Medan en vinnare kunde koras i longboard SM under lördagen i Salusand, var alla vinnare i söndagens expression session!

Kort rapport säger att det rådde perfekta förhållanden sol, vindstilla och 6 fot ground swell. Ingen trodde sina ögon. Fantastiska bilder har utlovats.

Fina priser till deltagarna skänktes av SM 2:an Göran Siwertsson från Nordic surf travel.





2008-10-23

Longboard SM 2008 i Salusand, lör 25 oktober!


Norrländska vågor bjuder upp till SM i longboard,
lördag 25 oktober!




Svenskt Mästerskap Longboard 2008 - tävlingen är "på"!
Salusand Soulsurfers tillsammans med Swedish Surfing Association här äran att bjuda in till ett evenemang i sann aloha-spirit under helgen 25 & 26 oktober. Själva SM hålls under lördagen.

Föranmälan görs till Martin Bylund, e-mail: mabyl66@hotmail.com.
Denna anmälan är inte bindande utan är till hjälp för campingen och restaurangen att planera.


Kontakt och direkta frågor besvaras av:
Martin Bylund tel. 0703 97 44 94 eller

Johan Cargelius 0709 65 88 25.
För all tävlingsinformation, se tidigare inlägg från onsdag 22 oktober.

Väl mött i lineup // Salusand Soulsurfers & Swedish Surfing Association


2008-10-22

Longboard SM i Salusand - first call!


Äntligen ser årets första svenska tävling ut att gå av stapeln!



Svenskt Mästerskap Longboard 2008
Salusand Soulsurfers tillsammans med Swedish Surfing Association här äran att bjuda in till ett evenemang i sann aloha-spirit under nästkommande helg, 25 & 26 oktober. Last call för tävlingen görs på torsdag 23 okt. eftersom det rör sig om långa transporter. Uppdaterad information kan läsas på surfförbundets hemsida och http://www.surfsverige.se/ /forum. Alla medlemmar i SSA får också information via e-mail.

Vi tror att huvudattraktionen blir korandet av den svenska mästaren/mästarinnan i longboard, men det kan lika gärna bli den sköna stämningen, de fina vågorna eller surfpartyt på lördagskvällen.

Under söndagen alt. lördagen kommer det även att för första gången i Svensk surfhistoria anordnas klubb/lagtävling under avslappnade former. 4-5 deltagare/lag med stafettväxling på stranden. Här är alla brädtyper tillåtna. Blir ditt lag eller klubb först att vinna?

Stugor på Salusands camping finns att hyra och restaurangen/puben är öppen under helgen.
Ring campingen på tel. 0730-503908 för att boka stuga.

Surfvågor, surfparty, invigningsceremoni, prisutdelning, övernattning och mat, allt detta på en och samma plats!!

Föranmälan görs till Martin Bylund, e-mail: mabyl66@hotmail.com. Denna är inte bindande utan är till hjälp för campingen och restaurangen att planera.

Vägbeskrivning: Salusands camping ca. 40 km norr om Örnsköldsvik vid Saluböle. Campingen & stranden ligger direkt till höger ifall du kommer söderifrån . Sök ” Saluböle” på http://www.eniro.se/ för detaljerad beskrivning

Anmälan kvällen före eller på lördag morgon kl. 09.00. Deltagaravgift 100:- för medlem i SSA eller ansluten klubb. Det går att lösa medlemskap på plats för ytterligare100:-.

Europeiska Surfförbundets regler gäller vid SM och en longboard måste vara 9 fot eller längre.
”Skepparmöte” med information om tävlingsregler, tider och heat hålls mellan 09.30-10.00.

Tävlingen börjar kl. 10.00 och vi siktar på repercharge, dvs de utslagna surfarna får en andra chans.

Prisutdelning & party väntar på kvällen, dagen efter siktar vi på lagtävling eller frisurfing i Salusands fina vågor för den som önskar


Väl mött i lineup // Salusand Soulsurfers & Swedish Surfing Association




Swedish Surf Tour 2008 inställd - ett förtydligande


På förekommen anledning vill SSA informera om att den pressrelease som Sideways skickat ut inte på något sätt är kopplad till SSA. SSA:s logotyp samt adress till hemsida har tillfogats utan medgivande. Som tidigare meddelats har SSA avslutat samarbetet med Sideways och det som nu presenteras är något som Sideways ansvarar för helt själv.



Svenska Surfing Förbundet (SSA) är svensk surfings officiella organisation och är godkänd av International Surfing Association (ISA) samt European Surfing Federation(ESF). Det är den enda organisationen som får arrangera eller sanktionera tävlingar med SM-status i Sverige. Även Swedish Surf Tour tillhör SSA. Vi välkomnar alla runt om i landet att arrangera tävlingar men om dessa arrangemang vill ingå i Swedish Surf Tour eller får SM-status krävs det dock ett godkännande av SSA.


Avslutningsvis kan bara upprepas att SSA tycker det är otroligt tråkigt att Swedish Surf Tour 2008 behöver ställas in. In i det längsta har vi jobbat för att stötta lokala arrangörer till att arrangera deltävlingar och hoppats på sponsorers medverkan genom formella och genomskinliga ekonomiska överenskommelser som beslutats om på årsmöte. Tyvärr har det inte varit möjligt i år men vi tar lärdom av detta och satsar på 2009.



SM hålls alltså i vanlig ordning med shortboard-SM på Torö samt longboard-SM i Salusand (OBS - kanske redan till helgen!). Skånes Vågsurfare arrangerar Mölletävlingen som inkluderar både shortboard och longboard

ISA World Surfing Games 2008 Slutresultat

Australien världsmästare 2008...
för tredje gången i rad...



Genom flitigt deltagande lyckades Sverige placera sig före tre andra länder (med betydligt bättre surfförhållanden än de svenska), nämligen Jamaica, Equador och Guatemala!


Slutresultat för deltagarnationerna
1 Australia
2 USA
3 Brazil
4 France
5 Costa Rica
6 Portugal
7 South Africa
8 Tahiti
9 Spain
10 New Zealand
11 Peru
12 Japan
13 Puerto Rico
14 Argentina
15 UK
16 Ireland
17 Germany
18 Mexico
18 Italy
20 Switzerland
21 Venezuela
22 Canada
23 El Salvador
24 Israel
25 Trinidad&Tobago
25 Sweden
27 Jamaica
28 Ecuador
29 Guatemala


Shortboard Open (3 av 4 finalister australienare!)
1 CJ Hobgood USA
2 Heath Joske AUS
3 Dayyan Neve AUS
4 Kay Otton AUS
...
59 Tim Latte SWE
65 Freddie Meadows SWE
81 Jakob Andersson SWE
97 Seth Paulsson SWE


Women (i alla fall en europée bland finalisterna)

1 Sally Fitzgibbons AUS
2 Marie Dejean FRA
3 Camila Cassia BRA
4 Lauren Sweeney USA
...
43 Lisa Petersson


Longboard

1 Matthew Moir ZAF
2 Harley Ingleby AUS
3 Taylor Jensen USA
4 Phil Rajzman BRA
...
21 Henio Skaldin SWE





'

2008-10-17

Dag 6: Ett par bilder till från Tims D-dag (fredag)

Ett par till talande bilder...

Foto: Binge Eliasson















'

Dag 6: Rapport & bilder - D-day för Tim...

Dag 6: dagen D för Tim...

Text och foto: Binge Eliasson



När allas vår glädje över Lattes framfar i går lagt sig lite var det dags igen.
Knappt 20 timmar senare startade repercharge heat 6 med Tim.





Nu hade 60% av alla open surfare slagits ut så det var bara mycket tufft motstånd kvar. Det märktes att Tim hade svårt at ladda om. Lite okoncentrerad skrev han sitt namn i sanden i väntan på sitt heat. Ute i ”line upp” såg vi inte hans vanliga paddlingsvilja och vågorna ville inte öppna upp sig.



Tjugo minuter senare hade han slutat som fyra och tävlingen är tyvärr över för denna gång.


Nu är det bara Henio kvar.
När han surfar vet vi inte riktig ännu besked kommer i kväll.



Även dag 6 levererar Binge lite övrigt ögongodis -håll till godo!









'