2008-10-17

Dag 5: Rapport & bilder - Jakob, Freddie, Tim och Erik

Vilken dag det varit!



Text och foto: Binge Eliasson

När vi vaknade upp i morse hade vi fyra surfare kvar i VM. Helt otroligt. Eftersom ingen skulle i vattnet tidigt så blev det sovmorgon. Frukost klockan åtta. Väl nere på stranden bestämde vi oss för att ta lite fler lagfoton för Xtravel och Kask i det härliga morgonljuset. Morgonljuset med sin varma karaktär svepte ut över Atlanten. Vi ställde upp oss i det vindstilla solskenet. Ännu en morgon i paradiset. Fem bilder lyckades vi ta innan Tim tröttnade. Men bra blev de.


Först ut i vattnet var Jakob.
Efter en genomgång av hans förra heat var det en helt annan Jakob vi såg.
Kämpade hårt och plockade vågor, fick till två bra åk, men tyvärr motståndet var hårt. Att slåss mot en engelsman och en sydafrikan i världsklass är inte lätt.
I heatet efter var det Freddies tur. Fokuserad med ett underbart lugn surfade han ett av de mest spännande heat jag sett.


Freddie tävlade mot Dayyan Neve en Australiensare som har surfat på proffstouren och mot en peruan och en ecuadorian.






Mot Dayyan var det inte mycket att göra men det blev ett jämt heat mellan Freddie och Aramburu från Peru. Slaget om andra platsen byttes efter varje våg. Efter Freddies sista våg så var vi övertygade om att han tagit hem andraplatsen. Det blev en lång våg med åtta svängar men tyvärr gick domarna mer på variation. Tyvärr Aramburu drog det längsta strået vilket kändes lite snopet. Men det är det som är tävlingssurfing – du kan inte bestämma över vågorna, motståndet eller domarna. Allt man kan göra är sitt bästa och det gjorde Freddie.




Ett Heat senare var det dags för Tim. Tim hade gått iväg för att ladda flera timmar innan sitt heat och det lös koncentration om honom. Knappt talbar gick han ut i vattnet.


Direkt efter startsignalen slog han till med ett kanonåk. Efter det plockade han ett antal vågor som gjorde att det blev svårt för de andra att komma ikapp.



Fem minuter innan slutet började argentinaren, för att säkra sin andra plats, blockera engelsmannen som låg på tredje plats – allt till fördel för Tim som ledde.
Tim han knappt få av sig jerseyn innan han blev intervjuad av webtv-kanalen. För vem vill väl inte prata med en svensk som är klar för tredje omgången?


Slutligen ett par bilder på Erik Lau, den svenske domaren på plats som inför tävlingen blev uttagen av ISA till den svåra uppgiften att bedöma alla skickliga surfares topprestationer - inte en lätt uppgift...





'